Ljungandalen
från ovan

Upplev magiska utsikter från ett av våra berg

Besök våra berg

Passa på att uppleva Ljungandalens skönhet från ovan. Samtliga berg är perfekta utflyktsplatser för dig och familjen. Ta med er fika och ge er ut på äventyr.

RANKLEVEN
Ett sägesomspunnet berg, som i gamla dokument skrivs Ranklöfwen. Syftet med reservatet är att bevara Ranklevens speciella vegetation och skogen med dess naturskogskvalitéer. Var: Sillre Södra 180, 841 96 Erikslund.

STORMÖRTSJÖKULLEN
Medelpads näst högsta topp. Stormörtsjökullen ligger 559 möh, Utsikten är imponerande. Det sägs att vid riktigt kristallklar luft kan man se fartyg ute på Bottenhavet. Kvarlämnad stuga samt rester av ett 12 meter högt brandtorn i järn finns på toppen. Brandtornet är från tiden då det vistades brandvakter där under sommarhalvåret för att kunna larma om en brand uppstod. På plats finns bänk och utedass. Var: Nordost om byn Naggen.

VIKÅSEN
Här har du fin utsikt över Ljungandales egen ”lapport” och där finns fina orkideer att beskåda. Förr sa man att när det är är tre getter i Vikåsen, d.v.s. då snön smält bort, så det bara är tre snöfläckar kvar, då det lagom att börja så. Var: Rogsta

GETBERGET
En av Sveriges vackraste utsikter. Getberget ligger mellan Fränsta och
Ljungaverk. Skyltat från E14. Berget består utav den magmatiska bergarten
diabas. På toppen är café Toppstugan öppen sommartid. Du kan betala med swish & kontant. www.getberget.se. Går att åka bil till toppen. Var: Ljungaverk

STORKLACKEN
Upplev det vidunderliga naturreservatet. Vandring ca 2 km. Ved finns vid
gammla brandbevakningsstugan. Var: Vid Torrflodnäs

LÅNGÅSEN
Traska upp i utkikstornet i byn och du är på högre höjd än Åre. Vandring ca 1 km. Ved finns i utkikstornet. Var: Naggen

SVERIGES MITTPUNKT
I Ånge kommuns östra del utanför byn Munkbysjön ligger berget Flataklocken. Berg, ligger 465 m ö. h. och det är 360 graders milsvid utsikt över det vackra norrländska landskapet. Vid vackert väder kan man se ända till kusten. Det är ett populärt turistmål och här finns sommaröppet café, med handikappanpassning. Läs mer på Munkbysjöns webbplats:
www.munkbysjon.se. Var: Munkbysjön.

ÅSJÖBERGET
På en hälla i början av byn Parteboda ligger Åsjöberget med vindskydd och
vacker utsikt över Ljungan. Parkera bilen och gå den dryga kilometern upp på toppen av berget. Njut sedan av den vackra naturen och den medhavda
matsäcken! På Åsjöberget låg förr en dansbana som var mycket populär
bland bygdens ungdomar. Av dansbanan finns inget kvar idag utom de
järnfästen i stenblocken som vittnar om en svunnen tid. Vid Åsjöbergets fot ligger det gamla Hedenstorpet. Var: Kör väg 511 från Erikslund mot
Ånge. Passera byn Parteboda. Uppe på backkrönet går en liten väg in åt höger. Parkera bilen direkt och börja gå efter stigen åt höger. Åsjöbergets topp når man efter någon kilometers promenad. Tel 0690-25 04 50.

GÖSUNDABERGET
Gösundaberget ligger mellan Munkbyn och Viskan. Den har en mycket fin
vandringsstig och det tar ca 45 min att gå dit. På platsen finns det en raststuga och ett vindskydd. Informationstavla, Stigar, Utsiktplats, och vindskydd. Var: Mellan Munkbysjön och Viskan

BERGÅSEN I BORGSJÖ
Med vacker utsikt över Borgsjön. 15 minuters bilväg från Borgsjöbyn ligger
Bergåsen. Det är en grusväg som leder upp till toppen, men det är lämpligt att lämna bilen vid parkeringsplatsen Därifrån tar det ca 5 minuter att gå upp till toppen, där det finns vindskydd och grillplats. Var: Bergåsen, 841 97 Erikslund. Besök utkikstornet på egen risk.

MYCKELMYRBERGET
Myckelmyrberget är Medelpads högsta berg. Berget mäter 577,7 meter över havet och ligger cirka 20 kilometer väster om tätorten Alby. Från bergets topp kan man vid bra väder se Medelpads största sjö, Holmsjön samt sjön Havern där Haverö kyrka ligger på en halvö. Höjd 578 m.
Var: Haverö

Utflyktstips för hela familjen

Samtliga berg är perfekta utflyktsplatser för dig och med
familjen. Passa på att uppleva Ljungandalens skönhet från ovan. Ta med fika och ge er ut på upptäcksfärd.

Om du har frågor kan ni höra av er till naturum på Tel 0690-25 04 50

Kontakta en av våra byvärdar

Vill du uppleva det lilla extra ta då kontakt med en av våra byvärdar här nedan eller i Facebookgruppen “Byvärd i Ljungandalen”. Värden kan berätta om de platser som inte kommer fram i vanliga sammanhang.

EVA MAGNUSSON

Driver Skogens Sköna Gröna samt Kapellet mitt i Byn i Kölsillre. Vet massor om vackra
Haveröbygden. Har du frågor som gäller mat är det Eva du ska prata med! E-Post: zirup.ssg@gmail.com
Tel: 070-541 71 92

FREDRIK GUNNARSSON

OMRÅDESEXPERTIS: FISKE. Har du frågor som rör fiske så tveka inte att
kontakta Fredrik! “Gift tvåbarnsfar
med fötterna i den norrländska mossan” E-Post: fredrikgunnarsson.kontakt@gmail.com
Tel: 070-560 07 86

AGNETA HARALDSSON

OMRÅDESEXPERTIS: HAVERÖ. Bor i Vassnäs och driver Ringblommans
Blommor. Vet det mesta om vackra
Haverö. Tel: 070-625 02 44
E-Post: agneta.haraldsson@gmail.com